2021-04-01

Inbjudan till internationell medicinkonferens i Förenade Arabemiraten

I nästa vecka framträder Realhearts grundare Dr Azad Najar vid den stora ICPM-konferensen i Förenade Arabemiraten. Inbjudan kom från ICPM-konferensarrangörer. ICPM står för International Conference of Pharmacy and Medicine och konferensen pågår mellan 7 och 9 april. Najar och hans svenskutvecklade artificiella hjärta har fått stor uppmärksamhet och ses som något av ett dragplåster inför konferensen.

Dr Azad Najar är uppfinnaren bakom Realheart TAH, och grundare för det svenska företaget Scandinavian Real Heart AB. Han kommer ursprungligen från det irakiska Kurdistan och har följt de vetenskapliga rapporterna om hjärtsvikt i de arabiska länderna i Mellanöstern med ökande oro.

Över hela världen lider 64 miljoner patienter av hjärtsvikt, en sjukdom som i dag dödar hälften av patienterna inom 5 år efter diagnosen. I Mellanöstern är situationen särskilt svår eftersom patienterna insjuknar i yngre åldrar här, minst 10 år tidigare än i exempelvis Europa. Så det är klart att här finns ett mycket stort intresse för vårt hjärta, säger Azad Najar.

Realheart TAH är det första totala konstgjorda hjärtat som är utformat för att efterlikna det mänskliga hjärtats struktur och funktion. Det kommer att ersätta patientens sjuka hjärta för att rädda livet på patienter med avancerad hjärtsvikt. Det är detta Azad Najar kommer att berätta om på konferensen. Han kommer också att tala om innovationer och hur det gick till att utveckla Realheart TAH.

– Det finns ett stort behov globalt, och inte minst när det gäller dessa patienter som ofta bara är i slutet av femtio-sextio-årsåldern och som fortfarande bör ha många fler år att leva. Vi tror att det finns möjligheter att skapa ett fruktbart samarbete och är intresserade av att etablera en närvaro i regionen. Vi är för närvarande öppna för förslag på framtida möjligheter, säger Ina Laura Perkins, vd Realheart.

Mer information finns på konferensens hemsida: https://icpm.ae/