2023-06-08

Realheart deltar i Vinnova-samarbete för sladdlös TAH-teknik

Pressmeddelande, 2023-06-08

Invivopower har tilldelats ett bidrag på 900 000 kronor från Vinnova för att vidareutveckla sin patenterade teknik för transkutan energiöverföring i samarbete med Scandinavian Real Heart. Projektet pågår från juni 2023 till maj 2024.

– Det här påverkar inte vår tidplan på kort sikt, men ger oss ett stort försprång när vi så småningom ska ta fram nästa generation av Realheart TAH. Vi jobbar på enligt plan med målet att inleda kliniska studier 2024, säger Ina Laura Perkins, vd på Realheart.

Alla dagens konstgjorda hjärtan och andra hjärtpumpar får sin strömförsörjning via en kabel som förbinder den implanterade pumpen med en energikälla utanför kroppen (drivlina). Drivledningsinfektioner är den vanligaste typen av hjärtpumpsassocierade infektioner eftersom drivlinans utgångsställe skapar en kanal för bakterier. Invivopowers lösning bygger i stället på en energilänk som överför energi utan att bryta den skyddande hudbarriären.

Vinnova, Sveriges innovationsmyndighet, har beviljat 900 000 SEK i bidrag till Invivopower för att utveckla en plattform för implementering av transkutan energiöverföringsteknik (TET), som kan användas av företag som utvecklar hjärtpumpar. Realheart kommer att bidra med utveckling av hård- och mjukvara samt marknadsvalidering.

– Realheart är ett av de företag som har kommit längst i världen med att utveckla ett konstgjort hjärta. Detta projekt ger oss en unik möjlighet att sätta vår teknik i händerna på en potentiell kund tidigt, och därigenom få ovärderlig feedback som gör att vi kan fokusera på rätt saker i utvecklingen av en konkurrenskraftig produkt, säger Bengt Bern, vd och grundare av Invivopower.

– Vi är mycket tacksamma för att Vinnova möjliggör samarbeten som detta. Trådlös energiöverföring/laddning är definitivt något som vi kommer att implementera i Realheart TAH i framtiden, och genom det här projektet får vi tillgång till en prototyp som dessutom är baserad på vår teknik, Ina Laura Perkins.

Hjärtsvikt är en av de vanligaste dödsorsakerna i världen, och de artificiella hjärtan som hittills har funnits att tillgå har för många brister för att på allvar slå igenom som ett behandlingsalternativ. Realheart TAH utvecklas med sikte på att undanröja dessa hinder samtidigt öka livskvaliteten för patienterna. Realheart TAH har därför redan en längre batteritid och en tunnare sladd.