2021-12-13

Realhearts kirurg i TED Talk om artificiella hjärtan

Realhearts vision är att ingen ska behöva dö av hjärtsvikt i framtiden och en person som delar denna vision är Dr Dilek Gürsoy. Hon är en av Europas ledande hjärtkirurger och den som utför implantationerna i Realhearts djurstudier. Nu finns hennes presentation om artificiella hjärtan från från TEDxStuttgart i september i år tillgängligt online: https://youtu.be/s4Ssh2JrZRA

– Min presentation handlar om det aktuella läget när det gäller behandling och forskning om konstgjorda hjärtan. För närvarande är den bästa lösningen för en patient med hjärtsvikt i slutskedet en hjärttransplantation, och jag menar att det inte kan få vara så att år 2021 måste en person dö för att en annan ska kunna leva vidare. Vi behöver bättre alternativ, säger Dilek Gürsoy.

Dilek Gürsoy föddes i Tyskland 1976. Hennes yrkesbana tog tidigt form efter att hennes far gick bort i hjärtsjukdom då hon var tio år. 2012 blev hon den första kvinnliga kirurgen i Europa som implanterade ett artificiellt hjärta. 2019 var hon Årets läkare enligt German Medical Club. Hon har drivit en egen praktik och är i dag chefsläkare på en privat klinik i Düsseldorf samtidigt som hon medverkar i Realhearts djurstudier.

Dr Dilek Gürsoy har varit med vid över 100 implantationer med artificiella hjärtan där hon själv utfört ett 30-tal. I TedX-presentationen som hålls på tyska visar Dr Gürsoy bilder från en sådan implantation och hon demonstrerar också två nya konstgjorda hjärtan som i dag är under utveckling: Reinheart TAH och Realheart TAH (inuti torson).

– Under alla operationer har jag känt en ödmjukhet inför det faktum att jag med stor sannolikhet kommer att rädda patientens liv, men också förändra det för alltid. Vissa kolleger vill inte alls implantera ett konstgjort hjärta eftersom patientens livskvalitet blir så begränsad med den tillgängliga produkten. Därför behövs nya, innovativa lösningar, säger Dilek Gürsoy.