2020-11-04

Realhearts vd i SVT:s ’’Framtiden runt hörnet’’

I dag, onsdag den 4 november, visar SVT den fjärde delen av serien ”Framtiden runt hörnet”. I avsnittet kallat Optimera din kropp intervjuas Realhearts vd Azad Najar om hur morgondagens hjärtsjuka kan få ett längre liv med hjälp av ett artificiellt hjärta.

Varje år dör 3 500 människor i Sverige till följd av hjärtsvikt. Många av dem skulle sannolikt ha kunnat räddas om det inte vore för den stora bristen på donerade organ. Realhearts ursprungliga idé var därför att utveckla ett konstgjort hjärta som kunde användas i väntan på en lämplig donator. Det har dock visat sig fungera så bra att bolaget nu istället utvecklar konstgjorda hjärtan som kan bäras permanent.

Realhearts konstgjorda hjärta fungerar i princip likadant som ett mänskligt hjärta och kan tack vare sensorer variera blodflödet efter kroppens behov, till exempel när bäraren sitter på en motionscykel, som Azad Najar själv gör i programmet. Med Realhearts konstgjorda hjärta kommer bäraren att kunna leva i stort sett som vanligt.

Programledaren undrar om Realhearts konstgjorda hjärta i framtiden helt kan ersätta transplantationer, men det tror inte Azad Najar:

– Nej, jag tror inte det. Det mänskliga hjärtat är det bästa hjärtat, men det kommer aldrig att finnas tillräckligt med donerade organ för att täcka behoven. Därför behövs vårt konstgjorda hjärta och det kommer att kunna rädda väldigt många liv, säger Azad Najar.

 

Se avsnittet här: https://www.svtplay.se/framtiden-runt-hornet