Det som är speciellt med Realhearts artificiella hjärta är att det imiterar det naturliga hjärtats sätt att pumpa. Därigenom vill man minska risken för biverkningar. I likhet med det mänskliga hjärtat kan Realheart TAH bland annat justera puls och slagvolym efter kroppens behov och för att åstadkomma denna flexibilitet behöver man identifiera de optimala inställningarna i styrenheten.
Det är det här som är syftet med den modell för datorsimulering som Joseph Bornoff bygger. Den gör det möjligt att undersöka en mycket stor mängd olika driftsförhållanden för att hitta de pumpinställningar som ger den bästa energieffektiviteten och blodhanteringen och sedan använda denna information för programmeringen av mjukvaran. Att undersöka samma mängd driftsförhållanden i laboratorietester skulle ta oerhört lång tid och kosta mycket pengar, datorsimuleringen sparar således både tid och pengar.
– Det här är väldigt avancerat eftersom det handlar om en klaff som dels öppnas och stängs, dels rör sig, och dels ska modelleras i förhållande till en annan klaff. Det Joseph gör ligger verkligen i simuleringsforskningens framkant och är både viktigt och oerhört spännande att ta del av, säger Realhearts vd Ina Laura Perkins.
Det var vid European Society of Biomechanics i Milano i juli som Joseph Bornoff höll sin presentation och nu finns den tillgänglig här: https://www.youtube.com/watch?v=pqgrOKVYbi4