2022-02-08

Uppdatering om Realhearts djurstudier

I höstas beslutade Realheart att gå över från prototypen till den kliniska versionen – den som så småningom ska användas på människa – i utvecklingen av sitt artificiella hjärta. Designen är klar och tillverkning pågår. I december och januari har den testats på avlidna djur och virtuella patienter som en förberedelse inför de djurstudier med den kliniska versionen som enligt planen ska genomföras i vår.

Den nya versionen av Realheart TAH har högre pumpkapacitet och mindre storlek än prototypen. Det ger en förbättrad passform i både djur och människor, vilket bekräftas i vinterns studier. Dessutom har den ett inbyggt avancerat sensorsystem.

– Vi har i tidigare operationer fått bekräftat att vårt produktkoncept fungerar väl. De implantationer som vi gjort nu har syftat till att implementera de senaste designförbättringarna och finjustera det kirurgiska tillvägagångssättet inför nästa serie operationer, säger Realhearts vd Ina Laura Perkins.

Arbetet fortskrider därmed enligt plan och bolaget avser genomföra en mindre serie djurförsök med människoversionen under våren. Realheart TAH (Total Artificial Heart) är världens första artificiella fyrakammarhjärta, och utvecklingsprocessen har rönt ett stort internationellt intresse. Implantationerna görs vid en klinik i Belgien, och ett av vinterns tester filmades av ett tv-team från Tyskland. Tyskland är en betydande TAH-marknad. Programmet kommer att sändas i tysk tv i april.