De tre före detta NHL-spelarna Börje Salming, Fredrik Olausson och Jimmie Ölvestad köper aktier i Scandinavian Real Heart, som utvecklar ett artificiellt hjärta. Idrottsstjärnorna är sedan länge ambassadörer för organdonation och nu stödjer de alltså även andra alternativ.
Varje år insjuknar ungefär 2 000 personer i Sverige i hjärtsvikt. Enda hoppet står då till ett nytt hjärta, men bristen på organ gör att de flesta inte klarar sig. Det är här Scandinavian Real Heart kommer att fylla en funktion. Produkten är den första i sitt slag som efterliknar ett riktigt hjärta och om några år ska den kunna pumpa i en människa.
– Jag har hållit på i 17 år med att utveckla hjärtat. Jag är så tacksam över att idrottshjältarna tror på oss. Det ger mig och utvecklingsteamet massor av ny kraft och energi att driva projektet vidare, säger Azad Najar, överläkare och innovatören bakom det mekaniska hjärtat.
Små medicintekniska företag har svårt att få tillgång till offentligt kapital och det finns ont om medel till grundforskning för medicinsk apparatur. Scandinavian Real Heart har utvecklats med ideella insatser samt privata investerare. Sedan hösten 2014 är bolaget publikt och noterat på Aktietorget.
– För oss betyder det oerhört mycket att hockeyprofilerna tror på oss och vill träda fram och slå ett slag för forskning och utveckling. Om deras stjärnstatus gör att fler får upp ögonen och vill investera i Scandinavian Real Heart ger det oss större möjligheter i vårt fortsatta arbete mot att få hjärtat testat och godkänt. Även små aktieägare kan göra nytta, det är en investering med hjärtat, säger Christina Hugosson, vd för bolaget.
Hockeyhjältarna har sedan länge agerat som frontfigurer för organtransplantation och uppmanat allmänheten att anmäla sig till donationsregistret. Men bristen på organ är stor och Börje Salming, Fredrik Olausson och Jimmie Ölvestad anser att det viktigt att även stötta nya möjligheter. Därför köper nu alla tre aktier via Aktietorget i Scandinavian Real Heart – i hopp om att kunna rädda fler liv.
Börje Salming har fått många sår och ärr i sitt liv och har tagit upp sjukvårdens resurser och ser det här som ett sätt att ge tillbaka. Fredrik Olausson har själv drabbats av sjukdom som lett till att han varit tvungen att genomgå två levertransplantationer. Han vet vad det innebär att stå på väntelista för ett nytt organ.
– Jag är mycket tacksam för att det finns generösa människor som vill donera. Tack vare ett nytt organ har jag fått en andra chans, säger Fredrik Olausson.