Azad Najar – grundare av Realheart

Dr. Azad Najar, innovatör och grundare av Scandinavian Real Heart AB.

Från lycklig barndom till flykt

Azad är yngst av nio syskon, livlig och uppfinningsrik med ett exceptionellt sifferminne och kan beskrivas som en lycklig barndom i Zakho. Men sedan kom Kuwaitkriget och alla män över 15 år skulle hängas eller skjutas. En natt när familjen gömde sig för Saddam Husseins styrkor beslutade Azad att om de överlevde natten skulle de lämna landet. De överlevde. År 1995 landar Azad i Sverige och börjar lära sig språket och samtidigt börjar processen med att överföra den läkarutbildning han fullföljde i sitt hemland Kurdistan.

Varifrån kommer ditt intresse för teknik?

Som barn byggde jag mina egna leksaker och mitt intresse för mekanik ledde till att jag så småningom konstruerade flera avancerade apparater, bland annat en bioprojektor. Priset jag fick betala var många elchocker. Då kan man säga att min nyfikenhet förvandlades till besatthet. En av mina kusiner föddes med fyra olika hjärtfel och bilden av hur han alltid tvingades sitta bredvid när vi andra sparkade boll, trött och med blåaktiga läppar, fastnade mycket starkt i mitt minne, säger Azad allvarligt.

Detta minne kom upp till ytan igen när Azad 1999 tog en paus från sina svenskstudier och satte på TV:n. Reportaget som visades handlade om SynCardia, ett amerikanskt företag som utvecklat ett artificiellt hjärta för att hjälpa hjärtsviktspatienter. Men Azad inser snabbt att – det är bara en pump! Inte alls som det mänskliga hjärtat.

– Det är här min nyfikenhet övergår till besatthet och jag gör den första skissen av mitt eget hjärta – ett som ska efterlikna det naturliga hjärtats struktur och funktion, säger Azad.

Som ett lodrätt berg att klättra upp för

Så här beskrev en hjärtexpert i Uppsala det arbete som Azad stod inför – omöjligt med andra ord. Som tur var såg inte alla det vertikala berget, Nyföretagarcentrum i Västerås tog fasta på idén och i början av 2000-talet var den första statiska prototypen klar. Tack vare engagemanget och samarbetet med flera framstående personer som tog projektet under sina vingar. Och det var här Azad insåg att det faktiskt kunde vara möjligt att skapa världens första konstgjorda fyrkammarhjärta.

Hjärnan bakom hjärtat och bollen är i rullning

– Ja, det är förstasidesrubriken i media efter många dagars hårt arbete för att ta fram en prototyp som faktiskt pumpade. Detta var 2003 och jag hade byggt prototypen av bland annat operationshandskar och material som jag köpt på Panduro Hobby, skrattar Azad. Det var detta som satte bollen i rullning.

Azad kör på hobbynivå i några år till, samtidigt som han avancerar till överläkare. Hela hans vakna tid går åt till arbete som syftar till att hjälpa människor till överlevnad och ett gott liv. När hjärtkirurgen Ulf Kjellman och teknikföretaget Digital Mechanics ansluter sig behövs en tydligare kropp kring projektet. År 2007 grundades Scandinavian Real Heart av Azad och Said Zahrai. Kort därefter hoppar även Gunnar Nihlén på.

Första riktiga versionen och klockringning

2014 är året då den första riktiga versionen är klar. Samma år noteras Realheart på Spotlight Stock Market. Det är nu som världen vaknar upp och hjärtat utvecklas med allt mer avancerade tekniska lösningar. Implantationen sker på grisar, kalvar och får. Kontrollsystem och programvara implementeras och uppgraderas. Det globala nätverk som nu stöder Realheart täcker över tio länder.

År 2020 kommer arabiska rapporter att nå över 100 miljoner av världens 300 miljoner arabisktalande människor. Realheart och Azad Najar är på allas läppar. Härifrån finns det bara möjligheter för Realhearts starka team att fortsätta testa, forska och utveckla det konstgjorda hjärtat på väg till marknaden och alla människor som lider av hjärtsvikt.