Medarbetarporträtt Azad Najar

Från lycklig barndom till flykt ut ur landet

Yngst av nio syskon, livlig och påhittig med exceptionellt sifferminne, så kan Azads lyckliga barndom i Zakho beskrivas. Men sedan kom Kuwaitkriget och alla män över 15 år skulle hängas eller skjutas. En natt när familjen gömde sig undan Saddam Husseins styrkor bestämde sig Azad, om de överlevde natten, skulle de lämna landet. De överlevde. 1995 landar Azad i Sverige och börjar lära sig språket och samtidigt påbörja processen att överföra den läkarutbildning han avslutade i sitt hemland Kurdistan.

Varifrån kommer ditt teknikintresse?

– Som barn byggde jag mina egna leksaker och mitt intresse för mekanik ledde till att jag så småningom konstruerade flera avancerade apparater, bland annat en bioprojektor. Priset jag fick betala var en mängd elstötar. Sen kan man säga att min nyfikenhet över gick i besatthet. En av mina kusiner föddes med fyra olika hjärtfel och bilden av hur han alltid tvingades sitta vid sidan av när vi andra sparkade boll, trött och med blåaktiga läppar, fastnade mycket starkt i mitt minne, säger Azad allvarsamt.

Som ett lodrätt berg att klättra uppför

Så beskriver en hjärtexpert i Uppsala det arbete som Azad står inför – omöjligt med andra ord. Som tur var så ser inte alla det lodräta berget, Nyföretagarcentrum i Västerås nappar på idén och i början av 2000-talet finns den första statiska prototypen klar. Tack vare engagemang och samarbete med flera framstående personer som tar projektet under sina vingar. Och det är här Azad inser att det faktiskt kan vara möjligt att skapa världens första artificiella fyrakammarshjärta.

Hjärnan bakom hjärtat och bollen är i rullning

– Ja, det är förstasidesrubriken i media efter dygn av arbete med att ta fram en prototyp som faktiskt pumpar. Det här var 2003 och jag hade byggt prototypen av bland annat kirurghandskar och material inköpt på Panduro Hobby, skrattar Azad. Så nu kan man säga att bollen är i rullning.

Azad kör på hobbynivå några år till, samtidigt som han avancerar till överläkare. Hela hans vakna tid upptas av arbete som syftar till att hjälpa människor till överlevnad och ett gott liv.

När så hjärtkirurgen Ulf Kjellman och teknikföretaget Digital Mechanics ansluter så behövs en tydligare kropp runt projektet. 2007 grundas därför Scandinavian Real Heart av Azad och Said Zahrai. Kort därefter hoppar även Gunnar Nihlén på.

Första riktiga versionen och klockringning

2014 är året då den första riktiga versionen står klar. Samma år börsnoteras Realheart på Spotlight Stock Market. Det är nu världen vaknar och hjärtat utvecklas med alltmer avancerade tekniska lösningar. 2020 når arabiska reportage över 100 miljoner av världens 300 miljoner arabtalande människor. Realheart och Azad Najar är på allas läppar. Härifrån finns bara möjligheter för Realhearts starka team att fortsätta testa, forska och utveckla det artificiella hjärtat på väg mot marknaden och alla människor som lider av hjärtsvikt.